Man En Vrouw Dichtbij Tafel

Onderhandelen over je salaris? Zo krijg je waar je recht op hebt

Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden, zo doe je het – Ben je op zoek naar een nieuwe baan dan is een belangrijk onderdeel het salaris. Voordat je ja zegt is het belangrijk om een goed salaris te onderhandelen. Dit is het moment voor onderhandelingen, als je de baan eenmaal hebt is het niet meer mogelijk. Zo onderhandel je over je salaris. 

Onderzoek de markt

Voordat je een salarisonderhandeling ingaat is het goed om te weten wat andere mensen met vergelijkbare functies en vergelijkbare ervaring voor salaris krijgen. Een korte zoektocht op het internet zal je al snel een idee geven van wat de mogelijkheden zijn. 

Een van de websites waar je kunt checken wat voor salaris je mag verwachten is die van Randstad. Je kunt hier ook het voorgestelde salaris vergelijken met andere salarissen. Een andere goede website om te zien wat passende salarissen zijn is de website van Indeed. Zoek op de baan waarop je gesolliciteerd hebt en zie wat andere werkgevers voor die functie overhebben.

Man

Bereid je voor op het gesprek

Voordat je je salarisonderhandeling in gaat, is het van belang dat je goed voorbereid bent. Naast het onderzoeken van de gemiddelde salarissen voor jouw functie is het ook belangrijk om je eigen wensen mee te laten wegen. Stel voor jezelf vast wat je minimaal wil verdienen en wat je streefsalaris is. Dat geeft je een richtlijn tijdens het gesprek.

Het is belangrijk om te weten dat veel bedrijven in eerste instantie niet veel zeggen over het salaris dat ze bieden. Ze houden die informatie soms voor zich in de hoop dat de verwachtingen van de sollicitant niet te hoog zijn. Daarom is het goed om zelf een goed beeld te hebben van wat je wil en wat normaal is in de markt. 

Het is goed om te vermelden dat niet alle bedrijven hun salarissen geheim houden. Bij bedrijven die een CAO hebben staan de salarissen voor een groot deel al vast. Je kunt in dat geval alleen onderhandelen over de schaal waarin je komt en eventuele extra voordelen zoals een fietsplan, auto van de zaak of extra vakantiedagen.

Tips voor de voorbereiding op je salarisonderhandeling

Dit zijn een aantal belangrijke tips waar je rekening mee moet houden als je de salarisonderhandelingen in gaat. 

Handen schudden
  1. Check wat voor salaris je voor deze functie kunt verwachten. 
  2. Bepaal de ondergrens en je salarisdoel. Je mag best 10% over het gemiddelde salaris gaan zitten. 
  3. Bedenk argumenten waarom je dit salaris zou moeten krijgen.
  4. Bedenk welke andere arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn voor je. Denk aan reiskostenvergoeding, onbetaald verlof, thuiswerken of bijscholing. 
  5. Oefen het gesprek met een bekende. 

Wat te doen tijdens de salaris onderhandelingen

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar uiteindelijk moet je het ook nog ten uitvoer brengen. Als je weet wat voor salaris je wil ben je al een heel eind. Dit is wat je tijdens het onderhandelen over je salaris moet doen om de beste resultaten te behalen.

  1. Laat de ander het gesprek leiden – Het is gebruikelijk dat het bedrijf waar je gaat solliciteren de leiding neemt in het gesprek. Dat is geen probleem zolang alle punten die je wil bespreken aan bod komen.
  2. Laat het bedrijf met een bod komen – Het is als nieuwe werknemer heel fijn om te weten wat je kunt verwachten. Dat zal echter niet altijd gebeuren, je moet er dan zelf over beginnen.  
  3. Geef goede argumenten – Ben je eenmaal bij het uiteindelijke salaris aangekomen dan zal het bedrijf verwachten dat je uitlegt waarom je een bepaald salaris wil krijgen. Geef een korte samenvatting en leg het verder uit als daar om gevraagd wordt. 
  4. Stel vragen – Als een werkgever aangeeft dat ze geen hoger salaris kunnen bieden vraag dan waarom. 
  5. Vraag om aanvullende arbeidsvoorwaarden – Als niet aan je salariseis kan worden voldaan kun je mogelijk andere extra voorwaarden afdwingen. 
  6. Houdt de sfeer goed – Probeer niet te veel door te drammen en houd de sfeer ontspannen. 
Foto van Frank
Frank

Mijn naam is Frank en ik ben een veelzijdige schrijver met een brede interesse in uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat om technologie, wetenschap, gezondheid of maatschappelijke trends, ik vind het boeiend om diep in een thema te duiken en complexe informatie toegankelijk te maken voor een breed publiek. Schrijven is voor mij een manier om kennis te delen, mensen te inspireren en verhalen tot leven te brengen. Met een kritische blik en een passie voor taal streef ik ernaar om informatieve en pakkende artikelen te creëren die niet alleen informeren, maar ook aanzetten tot nadenken en discussie.

Delen